Składniki

Składniki:

ciasto:

6 dużych jajek o temperaturze pokojowej

200 g cukru pudru

200 g mąki chlebowej

1/4 szklanki miodu

2,5 łyżki ciepłej wody

olej

 

miodowa mikstura do smarowania góry:

1 łyżka miodu

pół łyżki ciepłej wody

Sposób wykonania

Sposób wykonania: 1. Wyłożyć keksówkę papiererem do pieczenia (forma 22 x 11 x 7 cm) 2. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza 3. Przesiać mąkę dwa razy 4. Zmieszać ciepłą wodę (2,5 łyżki) z miodem (1/4 szklanki) 5. Wbić jajka do dużej miski i rozmieszać (mikserem albo trzepaczką do jajek). 6. Dodać cukier do jajek. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. 7. Dodać wodę z miodem; mieszać przez 30 sekund na niskich obrotach. 8. Podzielić mąkę na 3 porcje i stopniowo dodawać. Pierwsza porcja mąki - 15 sekund mieszania na niskich obrotach. Druga porcja mąki - 15 sekund na niskich obrotach, znowu. Trzecia porcja mąki - mieszać przez jedną minutę. Uważać aby nie przemiksować. 9. Hojnie posmarować keksówkę olejem. 10. Wlać ciasto do keksówki - powinno zajmować ok. 80% formy. 11. Pogrzebać w cieście szpikulcem (aby zapobiec pęcherzykom powietrza). 12. Kilka razy należy podnieść formę z ciastem i zrzucić ją na blat. To niezbędny element. 13. Czas pieczenia to sprawa ind

Autor: Katarzyna z Krosna