Składniki

Biszkopt:

6 jajek

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki

1 kopiata łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1/2 l. mleka

10 łyżek mleka

100g posiekanych orzechów włoskich

1 budyń waniliowy z cukrem

200g masła

2 łyżki cukru pudru

2-3 banany

Sposób wykonania


Biszkopt: białka ubić z cukrem. Nadal ubijając dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 stopni przez 20 minut. Sciereczkę kuchenną rozłożyć i posypać cukrem pudrem, na tak przygotowaną ściereczkę wyłożyć gorący biszkopt, zdjąć papier i zrolować wraz ze ścierką. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem: Zagotować 10 łyżek mleka i zalać nim posiekane orzechy, ostudzić.  Na reszcie mleka ( 1/2 litra) ugotować budyń i również ostudzić.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierają dodawać po łyżce budyniu i orzechy.
Ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki a następnie posmarować 2/3 masy. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2 lub 3 obrane banany i z zwinąć. Wierzch i boki posmarować reszą kremu i można na masie zrobić esy floresy z roztopionej czekolady.
Autor: Jola