Składniki

Składniki:

     1,5 szklanki mąki

     0,5 szklanki mąki razowej

     0,5 szklanki cukru

     1 łyżka przyprawy do piernika

     szczypta soli

     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

     1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

     0,5 szklanki mleka

     0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki

     3 łyżki roztopionego masła

     1 jajo

     3 jabłka pokrojone w kostkę


Dekoracja:

    czekolada

    posiekane orzechy włoskie

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mleko, jogurt, masło, jajo i jabłka. Zawartość obydwóch misek wymieszać. Foremkę namuffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je do 2/3 wysokości ciastem. Piec wtemp. 190 stopni przez 20- 25 minut. Po upieczeniu polać czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.

Autor: Jola