Składniki

Składniki:

     pęczek młodej botwinki z listkami

     4-6 małych,młodych buraczków

     1 litr maślanki

     2 ogórki marynowane

     pęczek koperku

    4 jajka ugotowane na twardo

    sok z cytryny

    sól,

    pieprzi cukier

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Botwinkę pokroić z łodygami. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki i botwinkę dać do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać małą ilością wody(powinno być ok. 2 cm wody w garnku), dodać łyżkę cukru. Gotować nie dłużej niż 5 minut. Ostudzić. Do chłodnej zupy dodać posiekany koperek i zalać maślanką. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z ćwiartkami jajek.

Autor: Jola