Składniki

Składniki:

    3 łyżki oliwy

    3 ziemniaki

    1/2 średniej dyni

    3 marchewki

    3 łyżki prażonych pestek dyni

    1 cebula

    szczypta imbiru

    1 łyżeczka soli

    sos sojowy

    1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka mielonej kolendry

    1/4 łyżeczki kurkumy

    1 litr wrzątku

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Na rozgrzaną w garnku oliwę dać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę dusić. Dodać pokrojoną dynię i marchew. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz kolendrę. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Zalać wrzątkiem. Dusić aż warzywa zmiękną. Zmiksować na krem. Zupę posypać pestkami, startym imbirem i dodać sos sojowy do smaku.

Autor: Jola