Składniki

Składniki:

       300g wody

       80g oliwy z oliwek

       30g świeżych drożdży 

       600g mąki pszennej

       100g mąki żytniejrazowej

       1 łyżeczka soli

       100g sera feta, pokrojonego na małe kawałki

       100g serażółtego, startego na tarce

       1 mała cebula, pokrojona w małą kostkę

       100g oliwek, pokrojone w plasterki

       garść kukurydzy konserwowej



Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Wodę, oliwę z oliwek i drożdże dać do rondelka, podgrzać by drożdże się rozpuściły. Mąkę pszenną, żytnią i sól dać do miski, wlać do niej drożdże i porządnie wyrobić ciasto drożdżowe. Wybrać ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 2 równe części. Do jednej części ciasta dać ser feta i ser żółty i wyrabiać aż ciasto połączy się z serami. Do drugiej części dać cebulę, kukurydzę i oliwki i również wyrabiać do połączenia się składników. Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 20 min). Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 45 min. Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chlebki zwilżyć wodą i posypać sezamem.

Autor: Jola