Łzy panny młodej czyli likier śliwkowy

Składniki:

    50dkg dojrzałych, słodkich śliwek węgierek
    3/4l. spirytusu (95%)
    2 szklanki przegotowanej źródlanej wody
    25dkg cukru
    1 laska wanilii
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżka rumu, araku lub brandy

Sposób wykonania:

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki, 1/10 wszystkich pestek dodać do śliwek-zapewniają one likierowi wspaniały aromat. Śliwki przełożyć do wyparzonego słoja, zalać spirytusem i pozostawić w ciepłym ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Cukier rozprowadzić wodą, dodać rozdrobnioną wanilię i skórkę z cytryny, zagotować stale mieszając- powinien powstać jednolity, gęsty syrop. Śliwki odcedzić i otrzymaną nalewkę wymieszać z syropem oraz rumem. Porozlewać do butelek i zostawić w ciepłym miejscu na 3 miesiące.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 10

Powrót


Szczegóły