Tort chmurka (brzoskwiniowo-karmelowy)

Składniki:
 
    Upiec 3 krążki ciasta czekoladowego (ja upiekłam w zwykłej prostokątnej blaszce)


    Składniki na 1 krążek:        
        3 jajka
        10dkg cukru
        3 łyżki mąki pszennej
        1 łyżka mąki ziemniaczanej
        1 łyżka octu
        1 łyżka kakao
        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:       
         1/2 puszki masy kajmakowej
         1 litr śmietany 30%
         1 galaretka brzoskwiniowa
         1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
         4 polówki brzoskwiń z syropu

Sposób wykonania:

Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do blaszki. Piec w temp.180 stopni przez 30 minut.Krem: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Pół litra śmietany dobrze schłodzić i ubić na sztywno i dodać do niej tężejącą galaretkę. Drugie pół litra śmietany również ubić i dodać do niej masę kajmakową. Składanie: Biszkopty nasączyć mocną herbatą (ostudzoną) z sokiem z cytryny.Na pierwszym cieście rozsmarować dżem i przykryć drugim ciastem, później wyłożyć śmietanę z galaretką i pokrojone na cienkie plasterki brzoskwinie. Przykryć trzecim ciastem i wyłożyć śmietanę z kajmakiem. Tort udekorować wg. uznania.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 10

Powrót


Szczegóły