Brat i siostra czyli krakowski wiśniaczek

Składniki:

    75dkg dojrzałych najlepiej ciemnych wiśni
    3/4 litra spirytusu (95%)
    75dkg cukru
    1 szklanka źródlanej wody

Sposób wykonania:

Wiśnie przełożyć do dużego wyparzonego słoja (wiśni nie drylować). Zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień, co dwa dni potrząsając słojem. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do innego słoja i wstawić do lodówki. Owoce natomiast zasypać cukrem i dobrze wymieszać, najlepiej potrząsając słojem, otwór zamknąć kilkakrotnie złożoną gazą. Pozostawić, o ile to możliwe na słońcu i cieple do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Codziennie trzeba potrząsać naczynie by owoce równomiernie puszczały sok. Zazwyczaj proces ten trwa 2-3 tygodnie (zależy to od wiśni i pogody). Syrop wiśniowo-cukrowy należy zlać przez sitko lub bibułkowy filtr i połączyć z ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wiśnie przelać 1/2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody i dobrze potrząsać, a powstałe "popłuczyny" przelać przez filtr do nalewki. Czynność należy powtórzyć. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym znów przez filtr przelać do butelek.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 10

Powrót


Szczegóły