Serniczek chałwowy

Spód sernika:
100g herbatników "szkolnych"
30g masła

Masa serowa:
800g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżka mąki ziemniaczanej
150g chałwy waniliowej

Polewa chałwowa:
150g chałwy waniliowej
1/2 szklanki śmietany 30%

Spód: herbatniki pokruszyć na "piasek" dodać roztopione masło i rozmieszać. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wsypać masę ciasteczkową na dno tortownicy, wyrównać i uklepać. Odstawić.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Ser utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka, jedno po drugim krótko po każdym miksując.  Dodać pozostałe składniki ( oprócz chałwy) i zmiksować tylko do połączenia się składnków. Masę podzielić na dwie części. Jedna 1/3 całości masy a druga 2/3. Do tej mniejszej części dodać pokruszoną chałwę i krótko zmiksować. Na spodzi ciasteczkowym układać obie masy serowe, łyżka jednej, łyżka drugiej, jedna na drugą. Do wyczerpania masy. Wyrównać.
Na niższej półce w piekarniku ułożyć naczynie z wodą - sernik będzie pieczony z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. piec w temp. 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Polewa: chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać śmietanę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (można zmiksować blenderem).  Podgrzać by polewa lekko zgęstniała, mieszać by się nie przypaliła. Lekko przestudzić i polać nią sernik. schłodzić.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 8

Powrót


Szczegóły