Rolada bananowa

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 kopiata łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l. mleka
10 łyżek mleka
100g posiekanych orzechów włoskich
1 budyń waniliowy z cukrem
200g masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 banany


Biszkopt: białka ubić z cukrem. Nadal ubijając dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 stopni przez 20 minut. Sciereczkę kuchenną rozłożyć i posypać cukrem pudrem, na tak przygotowaną ściereczkę wyłożyć gorący biszkopt, zdjąć papier i zrolować wraz ze ścierką. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem: Zagotować 10 łyżek mleka i zalać nim posiekane orzechy, ostudzić.  Na reszcie mleka ( 1/2 litra) ugotować budyń i również ostudzić.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierają dodawać po łyżce budyniu i orzechy.
Ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki a następnie posmarować 2/3 masy. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2 lub 3 obrane banany i z zwinąć. Wierzch i boki posmarować reszą kremu i można na masie zrobić esy floresy z roztopionej czekolady.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 9

Powrót


Szczegóły