Sałatka z tuńczykiem na krakersach

1 duża paczka krakersów solonych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
5 jajek
5 ogórków konserwowych
150g sera żółtego
pęczek szczypiorku
majonez
jogurt naturalny
sól i pieprz


Jajka ugotować na twardo.
Warstwy od spodu ułożone w płaskim naczyniu:
1. Krakersy ułożone jeden obok drugiego
2. Odcedzony tuńczyk, wymieszany z 1 łyżką majonezu ( równomiernie rozłożyć na warstwie krakersów)
3. Ogórki starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z serem żółtym również startym na takiej samej tarce i 2-3 łyżkami majonezu, doprawione solą i pieprzem ( z solą ostrożnie ponieważ krakersy są słone). Rozprowadzić na warstwie z tuńczykiem.
4.Krakersy ułożone jeden obok drugiego
5. Białka starte na tarce o dużych oczkach, wymieszane z 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Rozłożyć na krakersach.
6. Żółtka starte na terce z drobnymi oczkami rozsypać na warstwie białkowej.
7. Posekany szczypiorek (grubo)


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 6

Powrót


Szczegóły