Chutney pmidorowy

1,5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
3/4 szklanki octu
1/4 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
25 dkg cukru
1 łyzeczka soli
Sparzone wrzątkiem pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, razem z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem rozprażyć w rondlu. Dodać sól, przyprawy i połowę octu, mieszając gotować na małym ogniu 20-25 minut. Zagotować pozostały ocet z cukrem, trochę odparować, wlać do sosu, wymieszać i gotować dalsze 20 minut. Gorący chutney rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 0

Powrót


Szczegóły