Sałatka z cukinią ( do chleba z majonezem)

3 kg cukini
2 kg marchwi
1 kg kalafiora
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
3 duże papryki czerwone

Zalewa:
12 szklanek wody
2,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli

Cukinię obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (cukini nie gotować). Marchew obrać i również pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki i podgotować. Cebulę obrać, pokroić w piórka i nasolić. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i parzyć przez 15 minut. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, również sparzyć.
Składniki zalewy zagotować.
Warzywa wymieszać razem i nałożyć do litrowych słoików, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Sałatkę odcedzamy i dodajemy ugotowane, pokrojone w kostkę jajka, ogórki marynowane również pokrojone w kostkę i majonez. Sałatka do chleba gotowa.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 0

Powrót


Szczegóły