Tarta na ziemniaczanym spodzie

Spód:
2 średnie ziemniaki, starte na grubej tarce (okolo 3 szklanki)
3 łyżki oleju
sól i pieprz, do smaku
Nadzienie:
3/4 szklanki ugotowanego czy smażonego kurczaka, pokrojonego w kostke (może być rownież szynka lub inne mięso)
1 szklanka startego sera żółtego (100g)
1/2 cebuli, podsmażonej (niekoniecznie)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki słodkiej smietanki
2 jajka
sol i pieprz do smaku
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki

Starte ziemniaki wymieszać z olejem, lekko doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę na tartę  (23cm średnicy) wysmarować masłem i wylepić mieszanką ziemniaczaną. Podpiec w temperaturze 225ºC przez około 15 minut, aż zacznie się rumienić.
Wyjąć z pieca, posypać serem, pokrojonym mięsem i cebulą. Jajka lekko ubić i wymieszać z mlekiem i śmietanką, przyprawić solą i pieprzem i wlać na ser i mięso. Posypać posiekaną pietruszką i piec przez około 30 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Studzić przez 5 minut przed krojeniem.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 0

Powrót


Szczegóły