Ciasteczka orzechowe

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów włoskich
10 dkg masła
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
20 dkg orzechów laskowych
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Ciasto:
Orzechy zemleć. Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką lub jeśli ktoś chce małe ciasteczka to literatką kółka. Ułożyć kółeczka na blasze.

Wykonanie i masa orzechowa:
Orzechy grubo posiekać, wszystkie składniki dać do rondelka i ogrzać. Gorącą masę dać na każde ciasteczko. Piec w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu polać rozpuszczoną czekoladą.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 0

Powrót


Szczegóły