Ciasto na zimno

Biszkopt:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka malinowa
2 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
0,6 kg truskawek (mogą być mrożone)
4 galaretki truskawkowe
2 serki Danio każdy po 150g
1 łyżeczka żelatyny
borówki


Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i delikadnie wymieszać. Dodać resztę składników i dobrze ale delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z blaszki i ostudzić.

Masa śmietanowa:
Galaretkę malinową zalać wcześniej 1/2 litra wrzącej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić aby stężała i pokroić w kostkę.
Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, podgrzać aby się rozpuściła.  Śmietanę ubić, wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową i żelatynę. Wsypać kostki galaretki malinowej i wymieszać. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.

Wykonanie:
Truskawki zmiksować, podgrzać i wsypać 2 suche galaretki truskawkowe, mieszać aby się rozpuściły. Ostudzić i wylaś na stężałą masę śmietanową. Wstawić do lodówki do" stwardnięcia".
1 lyżeczkę żelatyny zalać 1,5 łyżki zimnej wody odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać aby się rozpuściła. Żelatynę wymieszać z "Danio" i rozsmarować cienką warstwą na stężałej masie truskawkowej. Na "Danio" ułożyć borówki i zalać dwoma tężejącymi( zalanymi 3/4 litra gorącej wody) galaretkami truskawkowymi. Wstawić do lodówki.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 10

Powrót


Szczegóły