Bigos z kapusty pekińskiej

Składniki
 1 kapusta pekińska,
 300g cienkiej kiełbasy,
 1 duża cebula,
 2 marchewki,
 Kawałek selera,
 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
 Sól i pieprz
 2 szklanki wody,
Kiełbasę kroimy w kostkę lub w półtalarki. Obsmażamy ją na rumiano na patelni i przekładamy do garnka. Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.  Najpierw szklimy na oleju cebulę, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut razem. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka. Pekinkę drobno szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawą. Dodajemy również 1-2 łyżeczki octu, aby wzmocnić smak potrawy. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 0

Powrót


Szczegóły