Piegowaty Jaś


Składniki: 
        
       
 Biszkopt: 
                8 jajek 
                1 szkl. mąki 
                1 łyżeczka proszku do pieczenia 
                1 łyżka mąki ziemniaczanej 
                3/4 szkl. suchego maku 

        Masa orzechowa: 
                1 masło 
                ok. 20 dkg zmielonych orzechów 
                2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
                cukier puder do smaku 

        Dodatkowo: 
                1 puszka masy makowej z bakaliami(ok. 90 dkg) 
                1 puszka brzoskwiń 
                2 galaretki cytrynowe dowolna polewa

Sposób wykonania:

BISZKOPT: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obydwie mąki proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Piec 30-40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

 

MASA ORZECHOWA: kawę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy. Na koniec dodać kawę. Masę podzielić na 2 części. Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (ja dałam troszkę mniej wody) i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy orzechowej na to dać masę makową. Na masie makowej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy orzechowej i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 9,22

Powrót


Szczegóły