Sałatka warstwowa


Składniki: 

        Zalewa: 
                3 łyżki oliwy 
                3 łyżki wody przegotowanej         
                szczypta soli 
                szczypta cukru 
                sok z 1/2 cytryny

        Sos: 
                majonez 
                jogurt naturalny

        Składniki: 
                2 torebki ugotowanego ryżu         
                3 pomidory 
                1 cebula 
                6 jaj ugotowanych na twardo 
                20 dkg sera żółtego 
                pęczek rzodkiewek 
                2 świeże ogórki 
                pęczek szczypiorku

Sposób wykonania: 

Zalewa: składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać. Sos: majonez połączyć z jogurtem naturalnym w równych proporcjach. Ryż wsypać na dno dość wysokiej salaterki(może być naczynie żaroodporne) i zalać przygotowaną zalewą. Na ryż położyć pokrojone w plastry pomidory. Cebulę posiekać i sparzyć, wysypać na pomidory, posypać solą i pieprzem i posmarować częścią przygotowanego sosu. Jajka pokroić w plastry i ułożyć na warstwie sosu. Następnie rozsypać starty żółty ser i posmarować częścią sosu. Rzodkiewki pokroić w plasterki i ułożyć na warstwie sosu. Następnie pokroić w plastry ogórki, ułożyć na rzodkiewce i posmarować resztą sosu. Na koniec posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem i na kilka godzin wstawić do lodówki.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 7,38

Powrót


Szczegóły