Ciastka tureckie kakaowe (półksiężyce)


Składniki: 

        4 jajka
        1 szklanka cukru pudru
        1 szklanka mąki
        15 dag masła lub margaryny
        cukier waniliowy
        2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Gdy utarte dodać mąke i kakao(można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia). Z białek ubić pianę , dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dać na blachę wyłożoną papierem - upiec. Po upieczeniu polukrować i wykrawać szklanką półksiężyce.

LUKIER 1 białko, cukier puder (ile zabierze), sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Białko ucierać z cukrem pudrem,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym aż powstanie jednolita masa.



Autor: Barbara


Oceń przepis:
Średnia ocena: 9,83

Powrót


Szczegóły