Kukułka



Składniki:

BISZKOPT CIEMNY: 
                8 jaj
                6 łyżek mąki 
                2 łyżeczki proszku do pieczenia
                2 łyżki kakao
                6 łyżek cukru
                2 łyżki mąki ziemniaczanej

BISZKOPT JASNY: 
                3 jaja
                3 łyżki mąki
                3 łyżki cukru
                1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA CZEKOLADOWA: 
                3 łyżki kawy rozpuszczalnej
                3/4 szkl. cukru
                1 czekolada gorzka (wedel) 
                1 czekolada mleczna (wedel)
                3-4 kieliszki wódki

MASA ŚMIETANOWA: 
                1l. śmietany 30%
                4 opakowania "śmietan fixu"
                2 łyżki cukru pudru

POLEWA: 
                1/2 margaryny
                3 łyżki kakao
                1 łyżka żelatyny
                5 łyżek cukru pudru
                2 łyżki wody
                5 łyżek gęstej śmietany


Sposób wykonania:

BISZKOPT CIEMNY:

białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać. Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Piec 25 min. w temp. 180 stopni.


BISZKOPT JASNY:

białka ubić z cukrem, ubijając dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec 10 min. w temp. 180 stopni.


MASA CZEKOLADOWA:

kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody i przelać do garnka. Dodać połamane czekolady, cukier i mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec dolać alkohol. Wystudzić.


MASA ŚMIETANOWA:

śmietanę ubić, dodać cukier i "śmietan fixy". Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty, na jeden wyłożyć 1/2 masy śmietanowej. Na masę pokruszyć jasny biszkopt i wlać masę czekoladową. Następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Polać polewą.


POLEWA:

we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao i margarynę podgrzewać do roztopienia. Wlać żelatynę, podgrzewać ale nie doprowadzić do zagotowania. Lekko przestudzić i dodawać po łyżce śmietany, energicznie mieszając. Jeszcze ciepłą polewę wylać na placek.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 9,1

Powrót


Szczegóły