Antyk


Składniki: 
        6 jajek, 
        1szkl. cukru, 
        3/4szkl. mąki, 
        1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
        2-3 łyżeczki kakao, 
        2 kartoniki śmietany do ubijania ŁACIATA 30%,
        2 opak. galaretki pomarańczowej, 
        2 tabliczki czekolady, 
        1 opakowanie żelatyny, 
        6-7 łyżek cappuccino orzechowe, 
        1 opak. cukru waniliowego, 
        3-5 łyżeczek cukru pudru, 
        1 łyżka margaryny, 
        1 puszka brzoskwiń 



Sposób wykonania:

  1. Biszkopt; z 6 jaj, cukru, mąki, proszku do pieczenia i kakao upiec ciemny biszkopt..

  2. 2 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1l wody niech tężeje.. i przy okazji pokrój drobno brzoskwinie z puszki.. (w kosteczkę)

  3. W 1/3 szk. wrzątku rozpuść ok. 5-6 łyżeczek żelatyny a w drugiej szk. rozpuść we wrzątku 5-7łyżeczek cappuccino, następnie połącz rozpuszczone cappuccino z żelatyną, mieszaj energicznie czekając, aż roztwór osiągnie temp. pokojową.. W międzyczasie ubij 1 kartonik śmietany i połącz z roztworem cappuccino..

  4. Tak więc na biszkopt nanieś masę cappuccino i włóż do lodówki, by stężało..

  5. Gdy tak się stanie (trwa to dosłownie chwilę, bo żelatyna ma to do siebie że szybko pracuje), zmieszaj tężącą galaretkę z brzoskwiniami i rozprowadź na masę cappuccino.. Włóż z powrotem do lodówki..

  6. Następnie ubij drugi kartonik śmietany z cukrem waniliowym, cukier pudrem na końcu dodając 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wrzątku (pamiętając by roztwór był letni) i trochę startych wiórek z czekolady, masę rozprowadź po cieście i włóż z powrotem do lodówki..

  7. W rondelku rozpuść pozostałą czekoladę z 1 łyżką margaryny robiąc to tak, by nie dopuścić do zagotowania polewy.. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z ognia i dodaj 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wody, polewę wymieszaj czekając aż przestygnie i letnią rozprowadź po wierzchu ciasta. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin, by nieco się przy-leżało. SMACZNEGO :)



Autor: Mona20


Oceń przepis:
Średnia ocena: 9,9

Powrót


Szczegóły