Ciasto z kiwi



Składniki:

BISZKOPT JASNY:
        6 jajek
        2 kisiele cytrynowe
        3/4 szkl. cukru
        3/4 szkl. mąki
        1 łyżka spirytusu
        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KISIELOWA:
        1/2 margaryny
        2 kisiele cytrynowe
        2 galaretki agrestowe
        2 i 3/4 szkl. wody

MASA ŚMIETANOWA:
        1/2 l. śmietany 30%
        2 galaretki agrestowe
        1 "śmietan fix"
        2 szkl. wody

DODATKOWO:
        5 owoców kiwi
        1 czekolada mleczna




Sposób wykonania:

BISZKOPT:

białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać spirytus. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Piec około 30 min. w temp. 180 stopni.


MASA KISIELOWA:

kisiele ugotować w 2 i 3/4 szkl. wody. Do gorącego kisielu wsypać suche galaretki, dodać masło i wymieszać. Wystudzić.


MASA ŚMIETANOWA:

galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i połączyć z tężejącą galaretką. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Na biszkopcie rozsmarować pół masy kisielowej. Na masie ułożyć plasterki kiwi i przykryć drugą częścią masy kisielowej. Na to dać śmietanę i posypać tartą czekoladą.



Autor: Jola


Oceń przepis:
Średnia ocena: 7,8

Powrót


Szczegóły