Składniki

Spód:

150 g ciasteczek (bez masy, przepołowić i masę zeskrobać)

50 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

1000 g zmielonego twarogu np. z wiaderka

3 jajka

160 g cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

1 biała czekolada

Do dekoracji:

kuleczki Rafaello

wiórki kokosowe

Sposób wykonania
Spód: Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można zmielić). Masło umieścić w rondelku i roztopić, dodać do rozdrobnionych ciastek i dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przesypać masę z ciastek i dokładnie ugnieść łyżką. Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę i ponownie wymieszać masę. Na końcu cały czas miksując dodawać po jednym jajku (miksować tylko do połączenia składników). Gdy masa będzie gładka i jednolita, przelać ją na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 75 minut, aż masa stężeje. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ostygnie wyjąć z blaszki i wstawić do lodówki. Polewa: śmietanę podgrzać dość mocno ale nie zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wylać na sernik, równomiernie rozprowadzić, udekorować kuleczkami Rafaello i posypać kokosem.
Autor: Jola