Składniki

Składniki:

       150g mąki  

       60g kakao

       2 łyżeczki cukru pudru

       120g miękkiego masła

       1 jajo

       1 łyżka śmietany

       szczypta soli

       cukier do obtaczania ciastek

       100g gorzkiej czekolady

       2 łyżki masła

       1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Jajka ubić mikserem z masłem i śmietaną. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem. Do masy maślanej dodać suche składniki i zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno się kleić także w razie potrzeby dodać mąki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 32 części. Zrobić z kawałków ciasta kulki, każdą obtoczyć w cukrze.Układać na blaszce w odstępach ok. 5 cm. Końcówką drewnianej łyżki robimy w ciasteczkach dziurkę (nie na wylot). Piec w temp. 180 stopni przez 13 min (niedłużej bo będą twarde). Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i miodu i taką polewą, lekko podstygniętą napełniamy otworki w ciasteczkach.Odstawić do zastygnięcia. Ciastek nie przechowywać w lodówce.

Autor: Jola