Składniki:
150g mąki
60g kakao
2 łyżeczki cukru pudru
120g miękkiego masła
1 jajo
1 łyżka śmietany
szczypta soli
cukier do obtaczania ciastek
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Jajka ubić mikserem z masłem i śmietaną. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem. Do masy maślanej dodać suche składniki i zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno się kleić także w razie potrzeby dodać mąki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 32 części. Zrobić z kawałków ciasta kulki, każdą obtoczyć w cukrze.Układać na blaszce w odstępach ok. 5 cm. Końcówką drewnianej łyżki robimy w ciasteczkach dziurkę (nie na wylot). Piec w temp. 180 stopni przez 13 min (niedłużej bo będą twarde). Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i miodu i taką polewą, lekko podstygniętą napełniamy otworki w ciasteczkach.Odstawić do zastygnięcia. Ciastek nie przechowywać w lodówce.