Składniki

   

Składniki: 


        3 białka jaja

        1/2 szklanki cukru

        3/4 szklanki orzechów włoskich drobno siekanych

        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

        1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

        1/2 szklanki rodzynek     

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno.Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać(można mikserem). Dodać rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką bezy w odstępach 2-3 cm. Wstawić do piekarnika(150 stopni) i piec ok. 10-15 min. zmniejszyć temperaturę do 120-100 stopni i suszyć ok. 1-1,5 godz.Wyłączyć piekarnik, nie otwierać pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Autor: Jola