3 łyżki mocnej kawy ( wcześniej zaparzonej i wystudzonej)
75g cukru
Krem:
200 g białej czekolady
50 g śmietany kremówki
3 łyżeczki kakao
Sposób wykonania
Ciasto: mąkę, masło, jajko, kawę i cukier zagnieść szybko na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powycinać dowolną foremką ciasteczka i piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Ostudzić.
Krem i wykonanie: W garnku mocno podgrzać kremówkę (nie doprowadzić do wrzenia), następnie zdjąć z kuchenki. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszając, roztopić ją w śmietanie. Ostudzić. Stygnącym kremem posmarować ciastka i posklejać je parami. Gdy krem zastygnie posypać ciasteczka kakao.