Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki orzechów włoskich

10 dkg masła

1 łyżka cukru pudru

4 żółtka

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa orzechowa:

20 dkg orzechów laskowych

2 łyżki mleka

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

Sposób wykonania

Ciasto:
Orzechy zemleć. Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką lub jeśli ktoś chce małe ciasteczka to literatką kółka. Ułożyć kółeczka na blasze.

Wykonanie i masa orzechowa:
Orzechy grubo posiekać, wszystkie składniki dać do rondelka i ogrzać. Gorącą masę dać na każde ciasteczko. Piec w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu polać rozpuszczoną czekoladą.

Autor: Jola