Składniki

100g gorzkiej czekolady

60g orzechów włoskich

80g płatków owsianych

130g miękkiego masła

100g cukru kryształu

1 jajko

2 łyżeczki cukru waniliowego

130g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Czekoladę i orzechy posiekać na dość drobno Masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem Dodać mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, zmiksować Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszać

Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia w odległości 3cm od siebie, ciasto nakładać łyżką w formie kulek wielkości orzecha włoskiego

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni przez 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją Pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Do ciastek można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę

Autor: Jola