Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
Ciasteczka piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut, aż ładnie się przyrumienią
Jajka ubić z cukrem na parze aż masa zbieleje i będzie gęsta i gładka (ubijać ok 10 minut). Zdjąć z garnka z gorącą wodą i ubijać aż masa ostygnie. Chałwę rozdrobnić widelcem. Masło utrzeć na puszystą masę, ucierając dodawać chałwę i porcjami masę jajeczną. Ucierać do połączenia się składników. Przed przełożeniem ciastek można lekko schłodzić w lodówce.
Ciastka posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.