Składniki

200 g miękkiego masła

200 g (1 szklanka) cukru

1 jajko

1 żółtko

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka wody

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki pełnego mleka w proszku (nie granulowanego)

¼ łyżeczki soli

200 g posiekanej gorzkiej czekolady

1 szklanka posiekanych orzechów - użyłam włoskie

Sposób wykonania
Masło zmiksować z cukrem. Sodę i proszek do pieczenia rozpuścić w łyżeczce wody. Do masy maślanej dodać jajko i żółtko - krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku oraz solą. Wsypać mąkę oraz dodać rozpuszczoną sodę w proszkiem - krótko zmiksować. Wsypać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy - wymieszać łyżką. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką porcje ciasta i toczyć w rękach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Ułożyć ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi. Piec w 180 stopniach przez około 15-16 minut . Po upieczeniu ostudź.
Autor: Jola