Składniki

250 g mąki

150 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki

110 g cukru pudru

1 jajko

świeżo otarta skórka z 2 mandarynek

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Do przełożenia:

30ml śmietany 30%

30g czekolady gorzkiej

Sposób wykonania
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 minut lub do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przekładać ciasteczka. Krem do przełożenie: 30 ml śmietany kremówki 36% podgrzać i zdjąć z palnika, dodać 30 g posiekanej gorzkiej czekolady i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; odczekać do zgęstnienia.
Autor: Jola