Składniki

2 szklanki mąki

pół szklanki gęstej śmietany

2 żółtka

kostka masła lub 200 g margaryny

1 łyżka cukru pudru

cukier puder do posypania

śliwki najlepiej węgierki

Sposób wykonania
Nie ma co dużo pisać tylko do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę.Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą literatki wycinać kółka i kłaść połówkę śliwki i przykryć drugim kółkiem z ciasta. Skleić po przeciwległych stronach, środki z obu stron zostawić otwarte. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Autor: Jola