Składniki

300g mąki pszennej

6 żółtek

szczypta soli

120g śmietany 18%

1 łyżka spirytusu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób wykonania
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i w wlać do niega żółtka, śmietamę, spirytus oraz szczyptę soli. Zarobić ciasto i dobrze wyrobić by było lśniące i gładkie po czym wybić ję wałkiem. Odkroić kawałek i rozwałkować na bardzo cienkie ciasto. Radełkiem pokroić na paski na środku każdego na wzdłóż zrobić przecięcie i jeden koniec faworka przewlec przez dziórkę. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Pousmażeniu przełożyć na tależ wyłożony ręcznikiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi 0,5 kg faworków.
Autor: Jola