Składniki:
Zaczyn:
1 szkl.mleka
70g drożdży
60g cukru
100g mąki
Reszta składników:
2-3 jaja
100g oleju
450g-500g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem borówkowy lub inny
Sposób wykonania:
Składniki na zaczyn dać do garnuszka i mieszając podgrzać. 450g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dać do dużej miski, dodać do niej jaja, olej i zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie podzielić na 12-14 części. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować na środek każdego dawać dżem i zlepić formując bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 20-25 min.