Składniki

Ciasto kruche (około 20 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru pudru

szczypta soli

200 g masła, zimnego

2 żółtka

Masa budyniowa:

2 opakowania proszku budyniowego z cukrem

3 szklanki mleka

owoce do dekoracji

Sposób wykonania
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką.Szklanką wykrawać kółka, wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC lub do zarumienienia. Babeczki wyjąć z foremek i ostudzić. Masa budyniowa: w 1 szklance mleka rozmieszać oba budynie a pozostałe 2 szklanki mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać budynie rozmieszane w mleku i ugotować . Jeszcze ciepły nakładać do upieczonych babeczek i poukładać na wierzchu malinki, borówki lub inne ulubione owoce.
Autor: Jola