Składniki


Składniki:

    3 jaja

    3 szkl. mąki

    3/4 szkl. cukru pudru

    200g płynnego miodu

    200g margaryny

    1 łyżeczka sody

    1 opakowanie przyprawy do piernika

    1 łyżka kakao

    2 łyżki zimnej wody

    1/2 margaryny

    1/2 puszki masy krówki

    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    2 kieliszki wódki

    wiórki kokosowe

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

200g margaryny utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, śmietanę i wodę. Miksując dodać mąkę, kakao, sodę i przyprawę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki dł.30cm. Piec 60-70 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.1/2 margaryny utrzeć z krówką, dodać orzechy i 2 kieliszki wódki. Masę wymieszać ze zmielonym ciastem (najlepsze mieszadło to własna ręka). Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać we wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki.

Autor: Jola