Składniki:
3 jaja
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
200g płynnego miodu
200g margaryny
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
1/2 margaryny
1/2 puszki masy krówki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 kieliszki wódki
wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
200g margaryny utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, śmietanę i wodę. Miksując dodać mąkę, kakao, sodę i przyprawę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki dł.30cm. Piec 60-70 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.1/2 margaryny utrzeć z krówką, dodać orzechy i 2 kieliszki wódki. Masę wymieszać ze zmielonym ciastem (najlepsze mieszadło to własna ręka). Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać we wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki.