Składniki

Ciasto czekoladowe na 12 muffinek:

100 g margaryny Palma

40 g kakao

80 g cukru

2 jajka

3 łyżki powideł śliwkowych lub innej konfitury

100 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

200 g twarogu półtłustego (zmielonego jak na sernik)

3 łyżki cukru

1 białko jajka

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

świeże maliny

Sposób wykonania
W rondelku na małym ogniu roztopić margarynę, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować (krótko). Odstawić z ognia i od razu do ciepłej masy kakaowej dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. W osobnej miseczce wymieszać twaróg z mąką, cukrem i białkiem jaja. Czekoladową masę wyłożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Wypełnić do około 2/3 wysokości otworów w blaszce. Na wierzch łyżką wyłożyć masę serową i poukładać maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec przez 25-30 minut.
Autor: Jola