Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki razowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
3 łyżki roztopionego masła
1 jajo
3 jabłka pokrojone w kostkę
Dekoracja:
czekolada
posiekane orzechy włoskie
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mleko, jogurt, masło, jajo i jabłka. Zawartość obydwóch misek wymieszać. Foremkę namuffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je do 2/3 wysokości ciastem. Piec wtemp. 190 stopni przez 20- 25 minut. Po upieczeniu polać czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.