Składniki:
200g startej na tarce dyni (na grubych oczkach)
100g cukru
150g mąki
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
90 ml.oleju
2 garście rodzynków
1 garść ziaren dyni
8 drobno pokrojonych suszonych śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać składniki suche (cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, nasiona dyni, śliwki, cynamon i sól). W drugiej misce wymieszać składniki mokre (startą dynię, jaja i olej). Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i każdą napełnić do 2/3 wysokości ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.