Składniki

Składniki:

      100g czekolady gorzkiej

      150g miękkiego masła

      2 jajka

      80g cukru

      300g mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szczypta soli

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      250g mleka

      marmolada wieloowocowa

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czekoladę drobno posiekać. Mąką wymieszać z proszkiem dopieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i szczyptę soli. Do utartego masła na przemian dodawać mleko i mąkę, utrzeć. Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać. Do blaszki na muffinki lub do foremek na babeczki włożyć papierowe papilotki. Do foremek dawać po 1 łyżce masy, na masę dać 1/2 łyżeczki marmolady i przykryć masą babeczkową . Ogólnie foremki mają być wypełnione do1/3 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200 stopni.

Autor: Jola