Składniki:
100g czekolady gorzkiej
150g miękkiego masła
2 jajka
80g cukru
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250g mleka
marmolada wieloowocowa
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czekoladę drobno posiekać. Mąką wymieszać z proszkiem dopieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i szczyptę soli. Do utartego masła na przemian dodawać mleko i mąkę, utrzeć. Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać. Do blaszki na muffinki lub do foremek na babeczki włożyć papierowe papilotki. Do foremek dawać po 1 łyżce masy, na masę dać 1/2 łyżeczki marmolady i przykryć masą babeczkową . Ogólnie foremki mają być wypełnione do1/3 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200 stopni.