Składniki:
250 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g marchewki
150 g żółtego sera
75 ml. oleju
220 ml. mleka
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
pieprz, papryka ostra i słodka - do smaku
zioła: natka pietruszki, oregano
Dodatkowo:
30g żółtego sera - na wierzch
papryka w proszku
Sposób wykonania:
Marchew i ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W jednej misce wymieszać: mąkę, proszek, sól i przyprawy. W drugiej misce wymieszać: mleko, olej, jaja, marchewkę i ser oraz zioła. Połączyć ze sobą zawartość obu misek, mieszając widelcem (nie mikserem) w jednym kierunku. Do formy na muffinki powkładać papilotki i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypać żółtym serem i papryką w proszku. Piec w temp. 190 stopni przez 25 minut. Zamiast marchewki można dać pietruszkę, seler, dynię, cukinię lub inne ulubione warzywo. Najlepsze są na ciepło.