Składniki


Składniki:

     Ciasto:

        450g mąki pszennej

        200g miękkiego masła

        2 jaja

        szczypta soli

        1/2 szkl. cukru

        1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

     Masa:

       1/2 margaryna

       1/2 puszki masy krówkowej

       100g orzeszków ziemnych solonych

       2 garście orzechów włoskich

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

CIASTO: do miski przesiać mąkę, dodać sodę i szczyptę soli. Wymieszać, dodać miękkie masło, cukier oraz wbić jajka. Posiekać nożem a następnie zagnieść aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto rozwałkować, wykroić kółeczka literatką. Rozgrzać patelnię na orzeszki, w każdy dołeczek włożyć krążek ciasta i pies ok. 4 minuty z każdej strony.

MASA: orzechy włoskie i ziemne dość drobno posiekać. Margarynę utrzeć z masą krówkową, wsypać orzechy i wymieszać. Połóweczki upieczonych ciasteczek napełniać masą i sklejać tak aby powstał cały "orzech".

Autor: Jola