Składniki:
Ciasto:
450g mąki pszennej
200g miękkiego masła
2 jaja
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
1/2 margaryna
1/2 puszki masy krówkowej
100g orzeszków ziemnych solonych
2 garście orzechów włoskich
Sposób wykonania:
CIASTO: do miski przesiać mąkę, dodać sodę i szczyptę soli. Wymieszać, dodać miękkie masło, cukier oraz wbić jajka. Posiekać nożem a następnie zagnieść aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto rozwałkować, wykroić kółeczka literatką. Rozgrzać patelnię na orzeszki, w każdy dołeczek włożyć krążek ciasta i pies ok. 4 minuty z każdej strony.
MASA: orzechy włoskie i ziemne dość drobno posiekać. Margarynę utrzeć z masą krówkową, wsypać orzechy i wymieszać. Połóweczki upieczonych ciasteczek napełniać masą i sklejać tak aby powstał cały "orzech".