Składniki

Ciasto:

2 i 3/4 szklanki mąki

2 łyżki kakao

250g margaryny

2 jaja

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka sody

szczypta soli

Krem:

120g margaryny

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki wody

1 i 1/2 -2 szklanek mleka w proszku

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich




Sposób wykonania
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na
1 godzinę. W foremce na orzeszki piec orzeszkowe skorupki.

Krem: Do rondelka dać wodę, masło oraz cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Lekko ostudzić.
Dodać mleko w proszku i orzechy. Wymieszać i dać do lodówki na 1 godzinę. Napełnić masą skorupki orzechowe. Złączyć po dwie tak aby postał cały orzeszek.
( ja rozpuściłam czekoladę i każdego orzeszka u miejscu łączenia nakłuwałam na wykałaczkę i zanurzałam w roztopionej czekoladzie. Pyszne.)
Autor: JOLA