Składniki:
CIASTO:
200 g mąki
3 łyżki kakao (20g)
8 łyżek cukru pudru (100g)
1 op. cukru waniliowego
150g masła
1 jajo
KREM:
250 ml śmietany kremówki( może być 30%)
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50g czekolady
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, miękkie masło, pokrojone na kawałki i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 20 równych kawałków. Wylepić nimi metalowe foremki na babeczki (nie trzeba foremek wcześniej natłuszczać). Spód ciasteczek nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby nie popękały w trakcie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 min. Po upieczeniu wystudzić ciasteczka w foremkach. Krem: do śmietany dodać cukier i kakao, wymieszać. Nie przerywając mieszania podgrzać. Zestawić z ognia. Włożyć połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż się cała czekolada rozpuści. Ostudzić. Czekoladową śmietanę ubić na puszysty krem. Przełożyć do woreczka cukierniczego w kształcie gwiazdki. Wyciskać porcje kremu do wystudzonych babeczek. Można udekorować czekoladowymi cukiereczkami lub owocami.