Składniki:
500g mąki
200g cukru
100g miodu
1 jajo
50g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Marmolada
Sposób wykonania:
W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średnim ogniu, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzyma złoty kolor). Wlać 1/3szklanki wody (bardzo powoli bo cukier mocno reaguje). Zagotować do rozpuszczenia się karmelu. Dodać resztę cukru, miód, przyprawę korzenną, zagotować. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. W mikserze umieścić mąkę, sodę, jajo i masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować. Przykryć i odstawić na 1/2 godz. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszczyć, nadziać marmoladą, sklejać i formować kulki. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia mają się styknąć). Piec w temp 180 stopni przez 15-20 minut. Wyjąć i jak ostygną można polać lukrem lub czekoladą.