Składniki

Składniki:

    500g mąki

    200g cukru

    100g miodu

    1 jajo

    50g masła

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Marmolada

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średnim ogniu, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzyma złoty kolor). Wlać 1/3szklanki wody (bardzo powoli bo cukier mocno reaguje). Zagotować do rozpuszczenia się karmelu. Dodać resztę cukru, miód, przyprawę korzenną, zagotować. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. W mikserze umieścić mąkę, sodę, jajo i masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować. Przykryć i odstawić na 1/2 godz. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszczyć, nadziać marmoladą, sklejać i formować kulki. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia mają się styknąć). Piec w temp 180 stopni przez 15-20 minut. Wyjąć i jak ostygną można polać lukrem lub czekoladą.

Autor: Jola