Składniki:
1 szkl. mleka
70g drożdży
60g cukru
100g mąki
2 jaja
100g oleju
450-500g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały słoiczek Nutelli lub marmolada
Sposób wykonania: Mleko, drożdże, cukier i 100g mąki dać do rondelka i lekko podgrzać. Mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Wlać do mąki podgrzane drożdże, dodać jajka i olej. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów. Nakładać Nutellę lub marmoladę i zwijać zgrabne rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni do zarumienienia się rogalików. Z tego ciasta można także robić bułeczki i drożdżówki.