Składniki

210 g cukru

210 g sezamu

2 łyżki wody

1 łyżka miodu (płynnego)

Sposób wykonania
Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić. Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia i wałek. Do niedużego garnuszka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, postawić na rozgrzanym palniku bez mieszania poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty, płynny i bardzo gorący). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić podprażony sezam i mieszać, aż się wszystko połączy. Trzeba wymieszać bardzo szybko bo od razu tężeje. Na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa będzie tężała bardzo szybko). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od papier (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Autor: Jola