400 g maki pszennej, 110 g cukru pudru, 150 g masła miękkiego, 2 żółtka, 2 cale jaja, cukier waniliowy lub dowolny aromat , szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, w razie potrzeby 1 łyżka śmietany kwaśnej.
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto podzielić na 2 równe części . Jedna cześć zostawić białą , do drugiej dodać 2 łyżki kakao, 1 łyżkę kawy cappuccino i 2 łyżki likieru kawowego lub whisky(niekoniecznie), zagnieść razem owinąć cześć kakaowa i biała osobno w folie spożywcza i włożyć na 45 minut do lodówki. Po tym czasie rozwinąć ciasto z folii , na podsypanej maka stolnicy rozwałkować każde ciasto z osobna na jednakowy prostokąt lub okrąg . Położyć jedno ciasto na drugim i zwinąć w rulon owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie pokroić w plasterki i piec 15 - 20 minut w 180 stopniach C lub do zrumienienia( nie spiekać za mocno ciastek bo później są twarde)